Power Dog Games

Game creation

Wat doen front end developers precies?

Binnen de wereld van de ontwikkelaars is het zo dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen tal van verschillende specialisten. In eerste instantie zijn er bijvoorbeeld de zogenaamde front end developers. Het gaat hierbij om de ontwikkelaars die verantwoordelijk zijn voor het visuele gedeelte van een project. Ze vormen doorgaans een team samen met de zogenaamde back end ontwikkelaars. Voor deze laatste geldt dat ze in het bijzonder verantwoordelijk zijn voor de realisatie van het achterliggende gedeelte van een systeem of project. Wil jij graag meer te weten komen over hetgeen wat een front end developer doet? Dan dien je zeker en vast verder te blijven lezen. 

Welke kennis is er vereist voor een front end developer?

Laat ons om te beginnen eerst even concreet kijken naar de kennis waar front end developers over dienen te beschikken. Wat dit betreft kan er tot de vaststelling worden gekomen dat het daarbij steevast gaat om min of meer dezelfde programmeertalen. Denk hierbij concreet aan met name:

  • HTML;
  • CSS;
  • Javascript;

Met behulp van deze programmeertalen kan er in de praktijk voor worden gezorgd dat alle visuele aspecten van de website ontwikkeld kunnen worden. Vervolgens kan de code over worden gedragen aan de back end developer die het systeem of de website volledig kan afwerken. Wanneer je als ontwikkelaar dus met andere woorden kennis hebt van de hierboven terug te vinden ontwikkelingstaken zal je met zekerheid aan de slag kunnen als front end ontwikkelaar. 

De exacte taakomschrijving voor front end developers

In eerste instantie lijkt het misschien alsof een front end developer slechts één taak dient uit te voeren. In de praktijk valt echter vooral op dat er heel wat andere taken ook toegeschreven dienen te worden aan deze expert. Wist je bijvoorbeeld dat het ook deze persoon is welke verantwoordelijk is voor het optimaliseren van de performance van een website? Dit betekent niet alleen dat ze uitstekend zichtbaar moet zijn op tal van verschillende platformen (desktop, laptop, mobiel systeem, etc.), daarnaast is het eveneens een vereiste om ervoor te zorgen dat ze over zo beperkt mogelijke laadtijden beschikt. Tegenwoordig is dat extra belangrijk omdat met name Google dit absoluut meeneemt in de indexatie van de verschillende websites. Hou hier dus zeker rekening mee. 

Ook SEO optimalisatie is vaak de taak van deze ontwikkelaar

Front end developers zijn dus in de praktijk verantwoordelijk voor heel wat verschillende zaken. Met bovenstaande hebben we al verschillende toch niet onbelangrijke zaken aangehaald. Er is echter nog meer. Bovendien is het namelijk eveneens zo dat SEO optimalisatie vandaag de dag meer dan ooit een cruciale rol speelt binnen het online landschap. Dat is ook niet meer dan logisch, want er verschijnen elke dag opnieuw steeds meer projecten binnen zo goed als alle verschillende sectoren. Voor vakkundige front end developers geldt dat ze steevast over de mogelijkheid beschikken om een grondige optimalisatie van de SEO toe te passen. Op die manier zorg je ervoor dat jouw website op de meest optimale wijze vindbaar zal zijn voor derden. Dat is uiteraard ontzettend belangrijk.

Wat doen front end developers precies?
Schuiven naar boven